Kulttuurierot – Suomi vs. Australia

 

  1. SMALL TALK

Small talk kuuluu aussilaisten perusarkeen.”How are you?” tai ”How is it going?” on kysymys minkä kuulet heti ensimmäisenä, kun törmäät tuttuun, tai jopa kun kävelet kauppaan sisälle myyjät tervehtivät näillä sanoilla. Joidenkin mielestä tämä voi tuntua teennäiseltä, mutta mielestäni tämä osoittaa hyviä käytöstapoja ja sitä, että ihmiset oikeasti välittävät toisistaan. Niinkin yksinkertainen kysymys kuin ”Mitä kuuluu?” tekee ilmapiiristä heti ystävällisemmän ja hassua kyllä, mutta siitä tulee hyvälle mielelle. Vaikka small talk-jutustelutuokio ei olisikaan tämän pidempi, silti se vaikuttaa ihmisiin positiivisella tavalla. Eipä siis ihme, että aussit ovat yleisesti ottaen paljon iloisempia ja sosiaalisempia luonteeltaan.

13988653_10153883438773174_1843597823_n

 

  1. HELLITTELYNIMET

Useimmat aussit puhuttelevat toisiaan myös hellittelynimillä kuten Lovely, Love, Gorgeus, Beautiful, Darling, Honey, Sweety ja niin edelleen. Ensimmäisen kerran kun joku sanoi minulle ”That´s okay Love!” menin ihan hämilleni! Ensimmäinen ajatus oli, että tää ihminen on jotenkin kiinnostunut musta ja koitin vältellä silmiin katsomista ja esitin tylyä poistumalla tilanteesta vähin äänin. Nyt olen jo tottunut hellittelynimiin ja se itse asiassa kuulostaa kivalta, kun joku sanoo ”Good morning Gorgeus!”-eihän siinä voi muuta kuin hymyillä loppupäivän!

 

  1. PUHUMINEN TUNTEMATTOMILLE

Täällä on myös ihan normaalia jutustella ventovieraille julkisissa, kassajonossa, vessajo13942415_10153883438943174_1555799681_nnossa, missä tahansa jonossa sekä muun muassa liikennevaloissa, kun odotat vihreää valoa. Keskustelut alkavat milloin mistäkin; junat ovat myöhässä, maito pääsi loppumaan, hinnat ovat nousseet, miksi jono ei liiku, onpa tuulinen ilma ja lista on loputon. Nämä saattavat kuulostaa negatiivisilta asioilta, mutta ausseilla on tapana kääntää arjen dilemmat sarkastisiksi vitseiksi. Ja ainakin jonottaminen menee nopeampaa, kun on joku tyyppi kenen kanssa jutella sillä aikaa.

 

  1. TYÖ- JA VAPAA AJAN BALANSSI

Aussien rento elämänasenne saattaa johtua myös siitä, että heillä on hyvä balanssi työelämän ja rantaelämän välillä. Työt tehdään kunnolla, mutta kun työaika on loppu keskitytään vapaa-aikaan kavereiden tai perheen kesken. Töiden jälkeen saatetaan mennä rannalle hengailemaan loppupäiväksi tai johonkin kahvilaan nauttimaan kahvista tai viinilasillisesta. Myös ulkona syöminen on paljon yleisempää täällä! Tätä en ihmettele, sillä ruoka maistuu ihan taivaallisen hyvälle, eikä ole super kallistakaan!

 

  1. SORRY NOT SORRY!

Okei, sitten niihin ärsyttäviin seikkoihin, mitä tämä suomalainen ei ymmärrä… Yksi asia mikä aluksi ei häirinnyt yhtään, mutta nyt alkaa tuntua ylikulutetulta sanalta on: SORRY. Aussit viljelevät tätä sanaa! On ihan okei sanoa sorry, kun törmäät johonkuhun vahingossa, mutta kun sitä aletaan sanoa joka väliin, vaikka ei mitään olisi tapahtunutkaan niin tuntuu, ettei sitä enää oikeasti edes tarkoiteta.

 

  1. LIIKENNE

13941179_10153883438818174_135843272_nToinen asia mikä myös hieman ärsyttää aussikulttuurissa on autoilijoiden käytös. Täällä autolla kulkevat ihmiset ovat paljon äkkipikaisempia kuin Suomessa. Tööttäilyä kuuluu vähän väliä, kävelijöitä ei väistetä, vaikka auto olisikin kääntymässä – eli on kävelijän vastuulla pitää silmät auki ja koittaa selvitä liikenteestä hengissä!

 

  1. TALOJEN LÄMMITYS

Suurimman osan vuodesta Australiassa on lämmin, mutta kun talvi tulee niin lämpötila laskee huomattavasti – varsinkin eteläausseissa. Kylmyys ei sinänsä haittaa, mutta kun asunnoissa ei ole kunnon lämmitystä, niin kylmyys on riesana non-stop, niin sisällä kuin ulkona. Toppatakkia tarvii melkein enemmän sisällä ollessa. Hrr. Yksi kummallinen asia myös on sandaalien käyttö niin kesällä kuin talvellakin. Monille tutut flip flopit kulkevat ausseissa nimellä TH13933520_10153883438903174_695397262_nONGS, joita aussit rokkaavat vuoden ympäri! En ymmärrä.

Eroja on tietysti muitakin, mutta nämä ehkä ne oleellisimmat. Kaiken kaikkiaan kulttuurierot eivät niin päätä huimaavia ole ja pieniinkin asioihin tottuu nopeasti. Ainakin aussien ”no worries”- asenne on tarttunut meikäläiseen ja opettanut sen, ettei arjen pienet vastoinkäymiset oikeasti ole niin vakavia.

Näihin sanoihin ja tunnelmiin;  Have a great week all you Sweety Pies!  xxx

Jätä kommentti